sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Joulufiilis alkaa jo lokakuussa

Kuka väittää, että joulu on rajattu muutamaan hassuun päivään vuodessa? Että aivan liian pitkän ja epämukavan talven ainut piriste kaivetaan pahvilaatikoista pariksi päiväksi ja siivotaan revittyjen lahjapaperien mukana ulos talosta? Ei. Kuten sanoin, joulu alkaa jo lokakuussa.


Minulla on tapana laulaa joululauluja ympäri vuoden. Ei Suomen viileää kesää lämmitä yhtään sen enempää vaikka laulaisin bikineistä ja rusketuksesta, joten miksi pidättelisin sisälläni kuplivaa Petteri Punakuonoa sen enempää? Heti joulukuun alkaessa siirryn Spotifysta radion joulukanaville (104.7 hyvät kanssaruotsalaiseni) ja siellä pysyn kunnes lähetykset lakkaavat.

Vaikka pidän itseäni melko venyvänä ja kompromissikykyisenä ihmisenä, joulu on sellainen josta en jousta. Joulun muodostavat tietyt asiat, jotka minun on saatava vuosittain.

1. Joulu vietetään kotona oman perheen kanssa.
2. Joulu vietetään Suomessa. Lennelkää vaan Thaimaahan tai Espanjaan tai mihin ikinä, mutta yksikään rusketusrajakuva ei saa minua kateelliseksi.
3. Lumi ja pakkanen. Ainoat kaksi viikkoa vuodessa, jolloin saa hukkua lumihankeen ja jämähtää jääpuikoksi luvan kanssa. (Ja mitä kylmempää pihalla, sitä hyväksyttävämpää on jäädä sisälle glögin ja villasukkien kanssa useiksi päiviksi putkeen.)
Romantisoitu näkemys lumihangista. Pari päivää jaksaa katsella ruusurillien läpi, sen jälkeen alkaa ottaa päähän.
4. Joulutortut. Niitä paljon. Ja vielä enemmän. (Kohti ääretöntä ja sen yli..!)
5. Musiikki. Joululaulujen kanssa olen ehkä hiukan valikoiva, mutta kaikista eniten rakastan vanhahtavia ja hidastempoisia lauluja. Sellaiset Kari Tapio-tyyliset ukkelit iskevät. Niistä vain tulee niin joulumainen olo! Myös melankoliset ja surulliset ovat soittolistan kärjessä, kuten 'Sylvian joululaulu' (joku suomalaisgeenien aiheuttama kiintymys synkkyyteen?).
Bing Crosby - White Christmas <3
6. Joulukoristeet. Niitä täytyy olla runsaasti joka puolella. Ihan mahtavaa on harhailla Stockmannin koristeosastolla ja fiilistellä kaikkea kimaltavaa ja pörröistä. Tänä vuonna pääsen Åhlensille ja NK:n luo, hauskaa verrata kuinka jouluisia ne ovat. Itselleni uskollisena hymistelen tyytyväisenä kaikelle kimaltavalle.
7. Kuusi. Iso sellainen, paljon jouluvaloja ja latvatähti.
And Christmas intesifies!
8. Samu Sirkan joulutervehdys. "From all of us to all of you!"
9. Jouluruoka. En pidä siitä. En sitten yhtään. Kinkku, piparit, graavilohi ja joulutortut ovat ainoat perinteiset jouluruuat, joita en vain nyrpeänä töki ympäriinsä lautasella, vaan oikeasti syön. Onneksi omat vanhempani haluavat kokeilla hiukan erilaisempia ruokia juhlapöytään. En malta odottaa, mitä superruokia pöydästä löytyy tänä vuonna!
10. Jouluaattona on tietynlainen tunnelma ja olotila. Otan rauhallisesti, lueskelen villasukat jalassa takan lämpimään hormiin nojaillen. Mielellään kissa kainalossa, mutta sen toteutuminen riippuu liian paljon otuksen silloisesta mielentilasta. Yleensä häviän liian matalalle ripustetuille kuusen koristeille.

Minulle annettiin mahdollisuus viettää jouluni host-perheen kanssa Ruotsissa. Näkisin millä muilla tavoin joulua voi viettää, millaisia perinteitä ruotsalaisilla on, ja kuinka ne eroavat omistani. Au pairina oleminenhan on osittain uusien kulttuurien testailua ja sopeutumista ympäröiviin oloihin.

Ei ole mitään järkevää ja aikuismaista syytä siihen, miksen muka jäisi. Pidän host-perheestäni ja viihdyn täällä paremmin kuin hyvin. Onko se siis kapeakatseista tilaisuuden hukkaan heittämistä, jos olen jo päättänyt haluavani kotiin?
Nääh.
Ne pyörittelevät silmiään, jotka jaksavat. Tehkää te omasta joulustanne elämänkokemuksien kerryttämistä ja tilaisuuksien hyödyntämistä, jos sitä haluatte. Perinteinen joulu on meillä kotona, joten niin olen minäkin. :)

Sara

4 kommenttia:

 1. se joulukana on just kiva! Harmi vaan et ne kaikki on englanniks, väliin sopis hyvin mors grisar är vi allihopa ja muut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkotat sitä radiokanavaa...? :D Jos sitä, ni kyl mä oon sieltä aina välillä kuullu ruotsinkielisiäki lauluja. Mut kieltämättä tosi harvoin... Mä haluisin kanssa mors grisareita sinne!

   Poista
 2. xDD juu kanavaa kyllä, luv sanakirja ;) ja mäki, kerran, enkä ees tajunnu aluks et se oli på svenska xD

  VastaaPoista