maanantai 7. huhtikuuta 2014

Tukholma, ILY

Lyhyilläkin reissuilla ehtii hankkia uusia lempipaikkoja ja -kauppoja. Yli puolessa vuodessa lempiasioita kertyy huimia määriä, mutta niihin ehtii myös tottua siinä määrin, että kysyttäessä joutuu oikeasti raapimaan päätään ennen kuin osaa vastata.

Suosikkikahvilat Tukholmassa:

Konditori Princess, 
Stockholmsvägen 53
- Oma lähikahvila, josta saa parhaat savulohiwrapit ja semlat! Princessin ainoa miinuspuoli on, että se menee monien muiden kahviloiden mukana kiinni jo klo 19 arkisin.

Klik
Baresso Coffeé,
Nybrogatan 21
- Älyttömän mysig paikka! Älä anna katutason ahtaiden tilojen hämätä, koska hiukan sivummalta pääsee laskeutumaan alakertaan, josta löytyy mm. itämaistyylinen, himmeästi valaistu ja pulleilla sohvilla + tyynyillä kuorrutettu huone.

Parven tyyli on aivan eri kuin alemmissa kerroksissa. Klik
Tully's Coffee,
Götgatan 42
- Parhaat ja paksuimmat pirtelöt, joita olen ikinä maistanut! Makuja löytyy niiden perinteisten lisäksi mm. orvokki, purkka, vaahterasiirappi ja crème brûlée. Omat suosikkini ovat pistaasi ja amaretto.


Kunniamaininnat saa myös Café 60 (Sveavägen 60), jonka kakkuvalikoima saa pään pyörälle. Kestää kirjaimellisesti vähintään vartin valita, mitä haluaa maistaa. Toisen maininnan ansaitsee maailmanlaajuinen lemppariketjuni Starbucks (Central Station), jonka mysli-hunaja-jugurtti-mix on loistava välipala. Tai aamupala. Tai iltapala. Mikä tahansa pala.

Lempikaupat:

Pahoittelen, ettei minulta löydy tähän mitään ihania pikkuputiikkeja tai syrjäkujien aarreaittoja. Toisaalta voin valehtelematta sanoa, että kaikki täältä ostamani vaatteet/kamat ovat peräisin tasan yhdestä kaupasta:

Urban Outfitters,
Biblioteksgatan 11
- Mitäpä tätä sen enempää selittelemään. Omituisia, ihania, erilaisia, kummallisia ja välillä hämmentävän hirveitä vaatteita. Tykkään myös liikkeen sisustustyylistä ja taustamusiikeista.

Klik
Beyond Retro,
(mm.) Drottninggatan 77
- Vintagea. Ääripäästä ääripäähän: käyttövaatteita (kuolaan niitä farkkushortseja ja kirkkaita kukkakuoseja) ja suoraan ala-asteen ilmaisutaidon rekvisiittavarastosta repäistyjä vaatekappaleita. Hauska paikka käydä vaikka naureskelemassa menneille muotivirtauksille.

Klik

Paikat ylipäätään:

Stockholms stadsbibliotek,
Odengatan 63
- Tästähän tein ikioman postauksenkin. Ihana kirjasto. Kiva paikka opiskella, vakoilla muita (oikeasti yliopistossa) opiskelevia tai vain vaellella käytävillä ja portaikoissa.

Junibacken,
Galärvarvsvägen 8
- Tai oikeastaan se koko Djurgårdenin alue. Nätillä ilmalla on tosi kivaa kävellä Strandvägeniä pitkin keskustaan.

Olen tosi huono nimeämään mitään erityisiä paikkoja, koska mielestäni parasta on haahuilla jalan paikasta toiseen, tutuilta kaduilta täysin uusille tuttavuuksille ja mielialan mukaan. Käytännössä lempipaikkani on siis koko Tukholma.Random-asiat:

Aksentti
- Kaikkia ei innosta cityläisten nopea, puuroutunut ja epäselvä tapa puhua, mutta itse tykkään siitä. Se kuulostaa kivalta, sitä on hauska yrittää imitoida ja onhan se nyt ehdottomasti parempi kuin suomenruotsalainen töksähtelevä intonaatio.

T-bana
- Ai että miten mahtavaa on kun T-banalla pääsee! Nopeaa, kätevää, ympäri vuorokauden... Korsisaaren kerran päivässä-busseihin tottuneena metrot kyllä sulatti sydämen. Ja ruotsalaiseen malliin jokaisella metrovaunulla on oma nimensä... :)

Uskollinen Reseplanare, johon ei kuitenkaan voi luottaa täysin.
Tuplana sanominen
- HejHej! TackTack! JaJaMen! Eikä unohdeta pirtsakkaa hymyä tai ystävällistä pään nyökäytystä!

Biomaten
- Eli leffateattereista löytyvä automaatti, jolta voi ostaa/varata lippuja mihin tahansa Tukholman elokuvateatteriin ja mihin tahansa teattereissa pyörivään elokuvaan. Kätevä, nopea, tehokas. Arvostan.

Melodifestivalien hypetys
- Ruotsin Euroviisuehdokkaan karsinnat kestävät monta viikkoa. Joka lauantai keräännyttiin perheen kanssa olohuoneeseen ja hihkuttiin omaa suosikkia jatkoon. Koko Ruotsi ei muusta puhunut kuin ennakkosuosikeista, omista arvailuista ja parhaista kappaleista. "Busy doing nothing", "Bröder" ja Helena Paparizoun "Survivor" soivat radiosta jatkuvalla syötöllä edelleen.
Kaikki ehdokkaat. Vasemmassa yläkulmassa mun suojatti Yohio. LutuLutu! Klik
Ilmapiiri
- Kyllähän sitä tekee mieli pukeutua ihan eri tavalla kuin Suomessa, kun on menossa ulos. Vaikka vain kauppaan. Eikä ole hienompaa tunnetta kuin luovia ihmismassojen seassa keskittyneempänä kännykkään kuin kulkemaansa reittiin, koska tietää tasan tarkkaan mihin on menossa ilman katsomistakin!

'Fika' ja 'mysig'
- Ei näille ole mitään vastineita suomeksi. Nerokkaat konseptit, jotka on ehkä parempikin jättää kääntämättä. Vaan älyttömän osuvat, jälkimmäinen varsinkin. 'Myskläder', 'myskväll', 'fredagsmys', 'vad mysigt'.

Vastapainoksi voin nimetä muutaman asian, jotka ottavat pannuun:

- Yhteenottojen välttäminen. Jos on joku ongelma, siitä olisi kiva saada kuulla. Periruotsalainen tapa on hymyillä aurinkoisesti ja huutaa pää punaisena oman pääkoppansa sisässä.

- Liika hiusgeeli. Frendien Ross jää kevyesti kakkoseksi niille liimaleteille, joita täällä viuhtoo. Lidingöläisten perushiusmalli: tuuhea, vaalea, puolipitkä leijonanharjamainen tukka ja liikaa geeliä.

- Tapoin orkideani. En ole perinyt äitini maagista kykyä kasvattaa mitä tahansa viilipurkissa.

Sara

P.s. Huomasin juuri, etten ole valokuvannut kaupunkia juuri lainkaan. Miljoona fotoa lapsista, Lidingöstä ja kavereiden kanssa häröilystä, mutta itse Tukholma on jäänyt välistä. Noloa... Tulee kiire kuvailemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti